Haziran 14, 2025

Mantarın Sıhhat Yararları ve Tüketim Teşviği Gerekliliği

Etlik Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Yasemin Kuşcu, mantarın B kümesi vitaminler, potasyum ve antioksidan açısından varlıklı olduğunu vurguladı. Düşük kalori ve yüksek besin bedeli ile mantarın bilhassa gençler ve vejetaryenler için kıymetli bir besin hususu olduğu belirtildi. Mantar tüketiminin artırılması için eğitim kampanyaları düzenlenmesi gerektiği söz edildi.

Kişi başına düşen yıllık tüketim ölçüsü son derece düşük olan mantarın, bilhassa B kümesi vitaminler, potasyum ve antioksidanlardan açısından zengin olduğu bildirildi.

Etlik Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Yasemin Kuşcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantarın düşük kalori ve yüksek besin pahalarını bünyesinde barından bir zerzevat olduğunu belirtti.

Kuşcu, mantarın yüksek besin pahasının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle de ön plana çıktığını vurgularken, tüketim ölçüsünün ise istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Türkiye’de başta kültür mantarı olmak üzere, değişik tiplerdeki mantar üretiminin son yıllarda arttığına dikkati çeken Kuşçu, vejetaryenler için de mantarın değerli bir besin hususu olduğunu bildirdi.

Doğal ortamda denetimsiz üretilen mantarların tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Kuşcu, “Kültür mantarlarının tüketimine bakıldığında kalori içeriği düşük ve besin pahası çok yüksek.” dedi.

Mantarın, B kümesi vitaminler, potasyum ve antioksidanlardan açısından son derece güçlü olduğuna dikkati çeken Kuşcu, mantarın bu özellikleri hasebiyle yeniden bağırsak ve kalp sıhhati açısından da öne çıktığını aktardı.

“Mantarın yararları daha çok anlatılarak tüketimi teşvik edilmeli”

Sofralarda mantarın daha fazla yer alması gerektiğini belirten Kuşçu, şunları kaydetti:

“Selenyum ve beta glukan içeriğinden ötürü mantarın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu tesirleri var. Bu nedenle bilhassa büyüme gelişme çağındaki çocuklar ile gençler için öneriyoruz. Protein içeriğinin de yüksek olması nedeniyle de et tüketmeyen vejetaryenlerin bilhassa mantar tüketimini öneriyoruz.

Toplum olarak aslında mantardan biraz uzak duruyoruz. Bu durum pişirme hali ve sunumdan da kaynaklanıyor. Mantara çok alışkın değiliz. Bunun için de mantarın pişirilmesine yönelik uygun ve değişik tarifler geliştirebilir. Sıhhat profesyonellerinin görüşleri alınabilir. Eğitim kampanyaları düzenlenebilir. Mantarın yararları daha çok anlatılarak da kesinlikle tüketimi teşvik edilmeli.”

Kaynak: AA / His Yener – Yeni

About The Author