İzmit simidini, ünlü gastronomi müellifi Vedat Milor’un övgüsüyle yine gündemde. Milor, “Ülkemizde odun fırınında pişmiş İzmit simidi diye bir gerçek var” dedi. Ünlü şef Ebru Baybara Demir ise Ankara simidini savunarak tartışmaya renk kattı. İzmit’in simit ustası Çetin Altun, “Vedat Milor yüzde yüz haklı, İzmit simidi özeldir” derken, simidin kökeninin Ankara olduğunu açıkladı. Simit severler de “Simit İzmit’te yenir” diyerek kentin simidine sahip çıktı.
Ünlü gastronomi muharriri Vedat Milor, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de odun fırınında pişen İzmit simidinin farklı bir lezzet olduğuna dikkat çekti. Milor, “Diğer kentlerimiz alınmasın ancak ülkemizde odun fırınında pişmiş İzmit simidi diye bir gerçek var” sözleriyle İzmit simidini övdü.
Ünlü şef Ebru Baybara Demir ise “Ankara simidi” dedi
Bu paylaşım, kısa müddette simit severler ortasında ağır bir tartışmaya yol açtı. Birtakım tüketiciler Milor’un görüşüne katılırken, farklı kentlerin simitlerini savunanlar da toplumsal medyada görüşlerini paylaştı. Ünlü şef Ebru Baybara Demir ise “Bence en yeterli simit Ankara simidi, kıvamı farklı” diyerek İzmit simidine karşı Ankara simidini savundu.
Vedat Milor, tartışmaların akabinde nostaljik bir anısını da paylaştı. Milor, “En âlâ örneklerini eski İzmit tren istasyonunda taze simitleriyle vagon değiştiren hasır sepetli simitçilerde bulabilirsiniz. Hala var mı o Adapazarı – Haydarpaşa trenleri?” kelamlarıyla İzmit simidinin geçmişine vurgu yaptı.
“Simidimizde katkı hususu yok”
Bu tartışma, sonrası İzmit’in simit üreticileri ve tüketicileri de tartışmaya dahil oldu. İzmit’in simit ustalarından Çetin Altun, yıllardır babasından miras kalan mesleğini büyük bir itinayla sürdürüyor. Kara fırında katkı hususu kullanılmadan simit üreten Altun, “Simidimizde katkı unsuru yok. Yalnızca maya, tuz ve soğuk suyla yoğuruyor, dinlendiriyor, akabinde bağlıyor, açıyor ve kara fırında pişiriyoruz. Bazen müşteriler inanmıyor, ‘Neden bu kadar hoş içine ne katıyorsunuz?’ diyorlar malzemeyi söylüyorum lakin inanmıyorlar. Ben de sevgimi kattığımı söylüyorum.” dedi.
“Vedat Milor, yüzde yüz haklı, İzmit simidi özeldir”
İzmit simidinin tadının diğer kentlerde yakalanamadığını belirten Altun, “Aynı simidi Bodrum’da da yaptık, tutmadı. Havasından mı suyundan mı bilmiyorum fakat İzmit’teki üzere olmadı. Vedat Milor, yüzde yüz haklı, İzmit simidi özeldir.” diye konuştu.
“Bu aslında Ankara simididir”
Altun, simidin kökenine dair de dikkat çeken bir bilgi verdi: “Bu aslında Ankara simididir. Babam ve iki arkadaşı bu simidi 1960’ta Ankara’dan İzmit’e getiriyor. O periyot burada bu simit yokmuş. Fakat artık gelenler söylüyor, Ankara’da artık bu türlü yapılmıyor” dedi.
“Simit İzmit’te yenir”
Simidin müdavimleri de görüşlerini lisana getirdi. Tamer Karan, “Ülkenin birçok kentinde simit yedim lakin bizimkisi bambaşka. Simit İzmit’te yenir” derken, Arif İpek ise “İzmit simidi üzere daha hoş bir simit görmedim. Her yerde simit var fakat bu türlü bir tat yok” kelamlarıyla kentin simidine duyulan hayranlığı lisana getirdi. – KOCAELİ
More Stories
Samsun ve etraf vilayetlerde Jandarma Teşkilatının 186’ncı yıl dönümü kutlandı
Yeşil Bayrak Ulusal Ödül Merasimi Gerçekleşti
Mühendisler, Yeni Meslek Kanunu Talep Ediyor